Gezondheid: samen aan de bak!

“Een gelukkig nieuwjaar en veel geluk en een goede gezondheid.” Of woorden van die strekking wensen we elkaar vaak toe aan het begin van het nieuwe jaar. Inmiddels is het eind januari en zijn we met z’n allen weer over tot de orde van de dag. Na de kerstvakantie begon ik met mijn opdracht bij het ministerie van VWS. Ik houd me bezig met de uitvoering van de communicatie over het Gezond en Actief Leven Akkoord. Het GALA. Klinkt best chic he? Ik vind het in elk geval een hele mooie opdracht en ben dan ook best trots om hieraan bij mijn steentje bij te mogen dragen.

Maar terug naar die gezondheid. Een goede gezondheid: wat is dat nou eigenlijk? Dat is een rekbaar begrip! Het gaat niet alleen om fysieke gezondheid, maar ook om mentale gezondheid en hoe we ons voelen. Dat dat allesbehalve vanzelfsprekend is, wist ik wel. Maar wist je dat 1 op de 3 jongeren zich mentaal niet gezond voelt? Ik schrok van die cijfers. Ik wist wel dat het sinds de corona pandemie het er voor jongeren er niet gemakkelijker op is geworden, maar dit is dus wel even de keiharde realiteit.

Er zijn voor elkaar
Het leven anno 2024 is ook gecompliceerd! We leven in een vluchtige maatschappij, waar we met z’n allen steeds meer stress en drukte ervaren, door bijvoorbeeld (prestatie)druk, social media, maar ook de zorg om klimaatveranderingen etc. Eenzaamheid steekt meer en meer de kop op. De meesten van ons zijn zich hier wel bewust van, maar wat kunnen we nou met elkaar doen om tot een oplossing te komen? Wat kun jij betekenen? Bijvoorbeeld in geval van prestatiedruk: gaat het nou eigenlijk om geluk of prestaties? Is er te weinig vrije tijd? Volgens het RIVM verlangen de meeste jongeren eigenlijk naar rust. Jongeren geven in onderzoek aan dat begrip en steun hen zou helpen, of nu al helpt, om zich beter te voelen, een knuffel krijgen, goede vrienden hebben. Sommige jongeren vinden steun bij hun huisdieren. Ook willen zij graag leuke dingen doen met familie en vrienden.

Dipje of depressie?
De campagne www.heyhetisoke.nl legt uit wat het verschil is tussen een winterdip en een depressie en kunnen jongeren een test doen om te kijken of er meer aan de hand is. Ook vind je er tips om de winterdip tegen te gaan. Laten we in de tussentijd meer naar elkaar omkijken. Dat zijn we aan elkaar verplicht! Ondertussen ga ik mijn eigen twee tieners een knuffel geven…

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published.

Site Footer