Waardevol vrijwilligerswerk

Een jaar of 12 jaar geleden begon ik met mijn vrijwilligerswerk voor een lokale Amnesty groep in Hoek van Holland. Ik was aan het solliciteren naar een baan in de communicatie, toen ik een mooie vacature voorbij zag komen als webmaster. Mijn moeder was vroeger ook werkzaam voor Amnesty in een stuurgroep en is dat nog steeds. Tegenwoordig is zij namelijk collectant. Ik vond het zelf ook fijn om iets bij te dragen aan de maatschappij. Al direct klikte het tussen mij en de andere leden van de groep en zo ben ik er tot op de dag van vandaag actief.

Als webmaster plaats ik brieven voor gewetensgevangenen. Amnesty International zet zich sinds 1961 in voor de naleving van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Amnesty voert actie:

1. voor vrijlating;
2. voor een eerlijk proces dat binnen een redelijke termijn gehouden wordt of voor vrijlating in uitzonderlijke gevallen;
3. tegen marteling, tegen de doodstraf, tegen buitengerechtelijke executie en tegen “verdwijning”;
4. voor hulp bij aanvraag van de vluchtelingenstatus.

Dit doet Amnesty voor gewetensgevangenen (politieke gevangenen die geen geweld hebben gebruikt of gepropageerd), politieke gevangenen, vluchtelingen die bij terugkeer in hun land gevaar lopen en alle andere gevangenen.

Handtekeningen ophalen met mijn dochter
Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen ook beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Een paar jaar geleden heb ik ze meegenomen naar Waterpop, een festival Wateringen. Daar haalden we handtekeningen om opheffing van het reisverbod van blogger Raif Badawi uit Saudi-Arabië.

Wat was er aan de hand?
Raif schreef kritische artikels en begon een website waar mensen konden discussiëren over politiek en geloof. Raif werd veroordeeld tot vreselijke stokslagen. Hij kwam in maart 2022 eindelijk vrij. Maar zijn straf zit er nog lang niet op. Raif heeft ook een reisverbod. Hij mag zijn land 10 jaar lang niet verlaten en zijn vrouw en kinderen dus niet zien.
Mijn dochter hielp mij tijdens het festival met het verzamelen van handtekeningen. Dat vond ik mooi! Ondanks dat ze het spannend vond om mensen aan te spreken, heeft ze dit toch maar even gedaan. 

Amnesty nog steeds nodig
Het recente nieuws over de dood van Navalny hoorde ik verslagen aan. Hij betaalde de ultieme prijs voor vrijuit spreken. Ik heb heel veel respect voor iemand die zo strijdlustig en dapper was. Wat mij drijft is dat actievoeren wel degelijk zin heeft. Kijk maar naar de goed nieuwsberichtenActievoeren kan op veel manieren. Laten we er samen blijven strijden voor mensenrechten. Juist ook in deze tijd. Want wat zijn we toch bevoorrecht in Nederland!

1 comments On Waardevol vrijwilligerswerk

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published.

Site Footer