Surreawattes? 

Met de vakantie voor de deur, dwalen mijn gedachten af naar vorig jaar zomer…. Met het gezin reden we af naar een camping in Zuid-Frankrijk, tegen de grens van Spanje aan. Die locatie had ik van tevoren al bedacht, want er zou absoluut een bezoek aan het museum van Salvador Dali op het programma komen. Sowieso leuk om beide landen aan te doen! 

‘Surreawattes?’  Surrealisme jongens…’  Ik probeer mijn kinderen van 12 en 10 jaar, uit te leggen wat deze stroming in de kunst behelst. Een beetje cultuur probeer ik hen als het even lukt wel bij te brengen. En dat valt, in alle eerlijkheid, niet altijd mee(!) Maar goed, in het zwembad liggen doen ze tenslotte al genoeg. In dit geval vertel ik dus over die excentrieke kunstenaar met die altijd perfect opgekrulde snor. Dat hij een meester was in het op het doek brengen van absurde, dromerige en verbeeldende taferelen.
In het Dali Theatermuseum in Figueres was ik al eerder als kind geweest en ook dat blijft fantastisch, maar het hoogtepunt van die vakantie was, wat mij betreft, toch wel het bezoek aan het huis van Salvador Dali. We bezochten het op een bloedhete dag. Het witte huis van de kunstenaar ligt in Port Lligat, in de buurt van het vissersdorpje Cadaqués. Het was de tocht vanaf onze camping in Angèles sur Mer meer dan waard.
Een groot deel van zijn werk maakte hij op die plek! Sinds 1997 is de villa als museum te bezoeken. Dali woonde en schilderde er tot de dood van zijn vrouw en ‘muze’ Gala in 1982. Dali hield van dit huis en de zonsopgang over Spanje. Toen we er rondliepen begreep ik waarom. Het is er werkelijk prachtig! Die omgeving, zijn tuin met olijfbomen en zwembad, maar vooral het uitzicht op de zee…En dat alles in combinatie met zijn kunst…Ik raak altijd in vervoering door mooie kunstwerken. Dus dit was voor mij wel de kers op de taart van de vakantie. 

Blij ei
Buiten in de tuin staat een groot ei. De kunstenaar ‘had iets met eieren’ …een lichtelijke obsessie. Het ei symboliseert voor Dali wedergeboorte en het universum van de baarmoeder, als symbool voor hoop en liefde.  Je ziet ze vaak opduiken in zijn schilderijen. Vooruit als toegift tot slot nog even een erg ‘ blij ei’ op de foto…

Ik ben benieuwd: waar krijg jij energie van? Ook door kunst, door muziek, fotografie of door heel wat anders? Laat het me weten.

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published.

Site Footer