De maand van het schoen zetten, surprises maken & dichten

De decembermaand komt eraan. Sinterklaas is weer in het land. Het Sinterklaasjournaal is hier in huis vaste prik om 18.00 uur. Het blijft leuk, zowel voor ons als voor onze pubers. En met het satirische programma Speculasies op de zaterdagavond, is het feest compleet. Voor wie het niet kent: in dit programma wordt op een hilarische manier vooruitgekeken en teruggeblikt op de uitzendingen van het Sinterklaasjournaal. Een panel van ‘deskundigen’ praat ons wekelijks bij met als klapstuk De Grote Pietenhuis Band! Kortom, wat mij betreft, zeker het kijken waard!

En dan natuurlijk het zetten van de schoen. ‘s Avonds snel iets erin doen en vervolgens hopen dat de kinderen niet plotseling beneden komen. Surprises. Ook zoiets! Lootjes trekken en kadootjes kopen. Elk jaar weer gaan we massaal aan de slag met karton, plakband en ander knutselspul om die knotsgekke en grappige creatie te maken! Maar waarom doen we dat eigenlijk en hoe lang bestaat deze traditie al, vroeg ik mij af…

Schoenfeest
Op de website van Quest lees ik dat mensen in de Middeleeuwen al cadeaus uitdeelden ter ere van Sinterklaas.. Arme mensen zetten hun schoen, pet of klomp in de kerk en kregen daar brood of spek in. De theorie over het Zapato (schoen) feest gaat verder. Volgens enkele Spaanse geleerden was het in de 16e eeuw in Spanje onder de elite gebruikelijk om begin december vrienden en vriendinnen te verrassen met een geschenk. Ze stopten dan bijvoorbeeld sieraden zoals mooie oorbellen of een ring in een citroen of knol. En dat stopten ze dan weer in een schoen. Want dan wisten ze zeker dat het gevonden werd!

Plagerig kadootje al meer dan een eeuw oud!
De surprise zoals wij die nu kennen ontstond eind negentiende eeuw met kunstwerkjes van papier-maché. En daarmee ontstond ook het plagerige kadootje. Want iemand een beetje op de hak nemen, moet kunnen op het moment dat je een gedicht bij een surprise maakt. Juist omdat iedereen elkaar tegelijkertijd een beetje plaagt met surprises is het minder kwetsend.

Tip voor gedicht maken
Ga jij aan de slag met een surprise? Dan weet je nu dat deze traditie in ons land al meer dan een eeuw oud is! En bij je surprise hoort natuurlijk ook een gedichtje. Vind je het lastig om te dichten? Geen inspiratie? Probeer het dan eens met een mindmap. Denk dan aan woorden die jou aan de persoon doen denken waar je een gedicht voor maakt. Alles wat in je opkomt schrijf je op en je maakt er een mindmap van. Daarna check je een rijmsite die jou gaat helpen op die steekwoorden logische rijmwoorden te maken. Vervolgens kun je aan de slag met zinnen met die rijmwoorden. Succes en veel plezier straks met het vieren van dit feest!

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published.

Site Footer