Koken is als husselen met woorden

Ik houd van koken. Zo nu en dan lekker een nieuw recept uitproberen vind ik leuk. Tenminste, als ik daar de tijd voor heb! Doordeweeks is het met een druk gezin vaak een kwestie van ‘eten maken.’ Iets in elkaar flansen en op tafel zetten. Ik denk dat veel mensen dat gevoel wel herkennen.

Laatst had ik een recept van de befaamde Ottolenghi gemaakt, terwijl de kinderen bij mijn moeder logeerden. Een heerlijk couscous salade met cherrytomaatjes en verse kruiden. De munt uit onze achtertuin was nog in redelijk goede conditie, dus huppakee, die erbij geplukt. Ook wat koriander, dit keer uit de supermarkt erbij, recept gevolgd en tadaa: mijn man en ik genoten van een heerlijk gerecht. Nu had ik zo goed als alle ingrediënten voor dit gerecht in huis, behalve dan het komijnzaad. Maar dat was geen probleem. Vaak kun je een ingrediënt ook prima weglaten of vervangen door een alternatief. Waarom vertel ik dit eigenlijk?

Wel hierom: met het schrijven van teksten is dat feitelijk niet anders. Woorden die je vaak gebruikt, kun je vervangen door synoniemen, door woorden die erop lijken. Voor jouw lezer is het niet zo fraai wanneer die in een stuk tekst te vaak dezelfde woorden tegenkomt. Je tekst gaat meer ‘swingen’ als je een beetje speelt met woorden, oftewel wat husselt met ingrediënten! Wat helpt nog meer om tot een krachtigere tekst te komen?

Stoofvlees
Je tekst laten rijpen. Wat bedoel ik daarmee? Vaak laat ik een tekst een dag of twee dagen liggen. Dan laat ik hem rijpen, net als fruit. Of, zo je wil, laat ik hem even sudderen, als een goede pot stoofvlees. Daarna schaaf ik de tekst bij en wordt die steeds beter.

En jij? Experimenteer jij ook met recepten? Geef je er je eigen draai aan? Zo ja, hoe doe je dat dan? En jouw teksten op je website of social media kanalen heb je die genoeg laten ‘rijpen?’ Of kun je wel wat hulp gebruiken? Laat het me weten!

Laat een reactie achter:

Your email address will not be published.

Site Footer